En förutsättning för att kunna ta ett lån idag är att du har en godkänd kreditvärdighet eller kreditbetyg. Det tas alltid någon form av kreditupplysning i samband med att du ansöker om ett lån och desto bättre den visar, desto bättre villkor får du vid godkänd ansökan. Därför kan det vara väldigt bra att ha god kännedom kring sitt kreditbetyg då man ska ansöka eftersom det kan spara mycket tid i processen.

Vad är vikten av att veta sitt kreditbetyg?

Generellt ska sägas att de med sämre kreditbetyg behöver lägga lite extra tid på sin ansökan samtidigt som man kan behöva ansöka till flera olika långivare. Eftersom det är olika krav på kreditvärdighet beroende på vilken aktör man gör sin ansökan hos. En förutsättning för att så smidigt som möjligt kunna få en godkänd ansökan är att på förhand titta de olika aktörernas villkor för ett godkänt lån. En annan väg kan vara att se till att man på förhand har ett riktigt bra kreditbetyg och således ej behöver fundera så mycket kring kraven från långivarna utan istället kan leta efter vem som ger bäst räntevillkor eller återbetalningsplan. Så beroende av vart på skalan man finner sig själv i kreditvärdighet så kan man spendera tiden innan ansökan på olika sätt för att optimera sina chanser till ett godkänt och bra lån.

Vad är en kreditupplysning?

En kreditupplysning likställs många gånger med UC. UC, också känd som Upplysningscentralen, är en leverantör av kreditupplysningar. De sammanställer din ekonomi och återbetalningsförmåga i korthet. Det innefattar din nuvarande och historiska inkomst och således återbetalningsförmåga. Det visar beviljade kreditlimiter samt befintliga skulder. Det visar också om det finns aktiva betalningsanmärkningar eller om det finns ett skuldsaldo hos Kronofogden. Finns det senare blir det ofta svårt att kunna få ett lån beviljat.

Utöver UC finns flertalet andra leverantörer av kreditupplysningar. CreditSafe och Bisnode är två exempel som också levererar kreditvärdighet i liknande format med totalt sett samma information. UC specifikt för ett register över alla sökningar som gjorts på ett personnummer hos dem senaste 12 månaderna. Det gör att ett längre register ses som negativt i kreditvärdighetssynvinkel eftersom det ger en indikation på att man har mycket lån eller försökt ta flera lån. Det gör att alternativ där man kan låna utan UC är populära eftersom det inte ger samma negativ registerhistorik.

Låna pengar utan UC

Eftersom det finns flera leverantörer som ej är UC så är det fullt möjligt att låna pengar utan uc idag. Det finns en gedigen lista av olika lån utan uc som du kan finna hos oss. Trots att UC ej tas kommer någon form av kreditupplysning att göras då det är ett krav för att få bedriva den typen av verksamhet i Sverige idag. Så lån utan kreditupplysning finns dessvärre inte längre. Kraven på årsinkomst kan dock vara så pass låga som 100 000 kronor per år vilket är under 10 000 kronor brutto per månad. Så vill du då låna 5000 kr så är majoriteten berättigade till det.

Var noga med att alltid jämföra!