Ja, faktiskt. Det finns ett antal långivare som lånar ut pengar räntefritt under en begränsad tid. Tänk att du behöver extra pengar under en kort period, du har pengar på väg in men det dröjer kanske några veckor innan du får dom. Något viktigt som har hänt som du behöver pengar till. Kanske bilen gått sönder eller ett tillfälle ges som du inte får missa. Då kan räntefria lån vara en snabb lösning.
I skrivande stund finns det lånemöjlighet på mest mindre belopp, upp till 10 000 tex. Men det finns exempel på långivare som lånar ut upp till 300 000 kr under kortare perioder. Oftast handlar det om en återbetalningstid på upp till 30 dagar som är räntefri, ibland bara 14 dagar. Du betalar tillbaka inom den tid som anges i villkoren och slipper betala ränta.
Den här modellen med räntefria lån är ett sätt för långivare att profilera sig och locka till sig nya kunder. Förhoppningen är då att låntagaren ska bli fäst vid en bra långivare och stanna kvar hos långivaren.

Hitta lån med slopad ränta

För att få ett lån med slopad ränta dvs, 0 procent, så söker du på nätet efter räntefria lån eller noll-ränta tex. På många sajter finns jämförelsetabeller och mallar för att kunna jämföra olika långivare och deras villkor. Där kan du se väldigt enkelt lånebelopp och villkor kring lånet. Återbetalningstiden är viktig att hålla reda på. Ta inte första bästa du hittar utan jämför dom alla så du är nöjd och vet exakt vad du skriver på. Det gäller att återbetala inom den tid som står i villkoren för att få den räntefria delen. Går det över tiden så tillkommer oftast påminnelseavgift och dröjsmålsränta. Vi ska gå igenom detta mer i detalj nedan.
Sådana här räntefria lån brukar bara gälla nya kunder, har du tidigare lånat hos långivaren så får du inte räntefritt lån. Prova med en annan långivare i så fall.

Ansökningsförfarande

● Först måste du bestämma hur mycket du behöver låna. Beräkna den summa du behöver låna så att det räcker till för det du ska använda pengarna till. Du måste ju också tänka på att du har pengarna tillhanda sen innan den dagen lånet måste vara återbetalt.
● Notera sen vilka långivare som accepterar den nivån. En del har belopp upp till
10 000 kr medan andra kan ha högre belopp.
● Klicka sen på “Låna nu” eller motsvarande text. Då skickas du till formuläret för att skriva in dina uppgifter samt välja det lånebelopp du behöver.
● När du är klar med att skriva in dina val så skickar du in låneansökan och identifierar dig med BankId. Du får svar nästan direkt och pengar på kontot går lika fort som för lån med ränta.
● Sist och viktigast, betala tillbaka den överenskomna summan innan sista betalningsdag för att få räntefritt. Om du missar sista betalningsdag gör det att kostnaderna stiger avsevärt för lånet. Betala i tid!

Betala i tid

Hela idén med räntefritt bygger på att du lånar en förutbestämd summa på en avtalad återbetalningstid. Missar du att återbetala hela beloppet inom den tiden så tillkommer oftast påminnelseavgifter, räntor, avi-avgifter och uppläggningskostnader. Läs igenom villkoren ordentligt innan du skriver på, annars kan lånet bli betydligt dyrare än du tänkt dig från början.
Bara en enda missad dag för återbetalningen kan göra skillnad på en bra deal och en lite sämre.

Avgifter

Om du betalar tillbaka i tid så blir det precis så bra och räntefritt som det var tänkt. Men missar du återbetalning så läggs det oftast på dröjsmålsränta, avi-avgifter, uppläggningskostnader och påminnelseavgifter. Då kan totalsumman snabbt bli betydligt högre än det var tänkt från början. Alla eventuella avgifter som kan tillkomma på grund av försenad återbetalning ska finnas med och framgå av avtalet när du skriver under ansökan för lånet. Läs igenom alla dokument och texter noggrant. Även om lånet är räntefritt så kan andra avgifter tillkomma, så var noga med att läsa igenom allt innan du skriver på.
Det många inte tänker på är att alla lån är räntefria upp till 14 dagar, det kallas ångerrätten och stipuleras i konsumentkreditlagen. Det är ju då så klart viktigt att hela beloppet blir återbetalt inom 14 dagar.

Betalningsfria månader

En del banker och låneinstitut erbjuder räntefria månader och liknande. Det räknas inte som ett riktigt räntefritt lån eftersom den räntan kommer du ändå att få betala senare någon annan månad under återbetalningstiden. Med andra ord så blir någon annan månad dyrare i stället. Om ett lån marknadsförs som helt räntefritt och avgiftsfritt så får det enligt lag inte tillkomma avgifter senare.