Att finna lån med låg ränta kan kännas som en självklarhet. För många är det dock inte det. Varför skulle man inte vilja låna till så låg kostnad som möjligt? Det kan ha att göra med lathet, bekvämlighet eller till och med ovetskap. Den generella kunskapsnivån kring lån, ränta och amortering är ganska låg sett mot vad den borde vara. Det är en av livets absolut viktigaste delar som är med från tidig ålder till livets slutskede.

Det absolut billigaste lånet

Lånet med lägst ränta är sedan länge studielånet som man får vi CSN i samband med studier. Nu för 2021 har dem tagit det till en helt ny nivå och räntesatsen är helt osannolika 0,05 %. Det tåls att nämnas igen, 0,05 %. Det innebär kortfattat att om du har ca 300 000 kronor i studielån som inte är ovanligt direkt efter examen. Så kommer det kosta dig 150 kr under 2021. Alltså är de administrativa avgifterna hos CSN per år högre än den faktiska räntan som stundar.

Att låna av CSN är självfallet inte möjligt för samtliga utan det riktar sig till studenter. De som inte redan har 5 års studielån i bagaget till och med. Så tyvärr inte möjligt för alla, men det vore dumt att inte nyttja det för de som nu har tillfället. Genom att bara placera pengarna i en lågrisk fond så bör till och med avkastningen bli högre än dess kostnad. Det är därmed en så kallad no-brainer.

Vi på redaktionen är tveksamma om det någonsin igen kommer finnas ett lån med denna räntenivå. Det är föga troligt men ytterst intressanta att följa utvecklingen på. Det är därmed inte fy skam för de som nu är studenter. Det finns alla möjligheter att bygga ett kapital redan innan examen nu.

Det absolut snabbaste lånet

Tyvärr går inte snabbhet och pris alltid hand i hand. Många gånger får man välja mellan att låna pengar nu eller låna pengar billigare. Och för alla finns inte heller valmöjligheten, utan pengarna behövs nu. Det innebär att hitta snabblån, eller i alla fall lån som utbetalas på dagen.

Denna typ av lån finns att hitta hos och samt jämföra utan att det tar någon direkt tid för dig i anspråk. Så länge du vet belopp som behöver lånas samt dina förutsättningar så går det enkelt att filtrera fram. Det är onödigt att ansöka om lån som du ändå ej är kvalificerad för. Det slösar tid, energi och kanske till och med en UC ansökan.

Alla har inte möjligheten att ständigt ha ett välfyllt konto samt en buffert. Det är absolut rekommenderat att ha det. Men den förutsättningen finns inte. Därför kan det vara allt så viktigt att kunna låna pengar snabbt när olyckan väl är framme. Kanske har det blivit en fuktskada på vinden. Eller ett stenskott i rutan. Det finns många händelser som kan skapa ett utflöde av pengar som man helst vill slippa. Då är ett lån på dagen föredömligt. Förutsatt att man följer återbetalningsplanen samt försöker återbetala det snarast möjligt. Annars kan det bli betydligt mer kostsamt.