Lånat.se

Förlänga lån

Kan man förlänga lån? Ja, hos många långivare så har man möjlighet att förlänga löptiden på ett lån. En långivare får bara tillåta en låntagare att förlänga sitt lån en gång. Som låntagare så väljer man ofta att förlänga lånets löptid för att få ner månadskostnaden.

Se vilka lån som kan förlängas

En möjlighet att förlänga sitt lån kan innebära en stor lättnad i ens privatekonomi i och med att månadskostnaden för lånet blir lägre. Det är dock inte alla långivare som kan erbjuda en förlängning av lånets löptid.

För att du ska få en bättre överblick om vilka långivare som kan erbjuda en förlängning av lån så har vi sammanställt alla dessa här på vår hemsida.

Om du redan har ett befintligt lån och funderar på att förlänga lånets löptid så är det bäst att först kontakta långivarens kundtjänst för att se efter om detta är möjligt för dig.

En förlängning av lån är möjligt vid lån med löptid över många år som det även är med smslån som har en löptid på någon månad.

Fördelar och nackdelar med att förlänga lån

När man har en ekonomi med ytterst små marginaler så kan en förlängning av lånets löptid passa bra. Med en förlängning av ditt lån så får du ner den totala månadskostnaden på lånet vilket kan ge dig ett större andrum i din privatekonomi.

Även om månadskostnaden går ner när du förlänger ditt lån så ökar lånets totala kostnad, vilket också är den största nackdelen med att förlänga lån.

Att förlänga ett lån bör alltså enbart göras om du har en ekonomi med väldigt små marginaler och där denna inte skulle gå ihop om du inte förlänger ditt lån. I övrigt så bör alltså en förlängning av lån alltid undvikas.

Så gör du för att förlänga ditt lån

Att förlänga sitt lån går till på olika vis beroende på vilken lånetyp det är frågan om samt vilken långivare man har sitt lån hos. Vid ett privatlån så behöver du vanligtvis kontakta långivaren över telefon och på så vis förlänga lånets löptid. Om långivaren beviljar din en förlängning av lånet så får du godkänna detta genom att skriva under med ditt BankID.

Om ditt lån skulle gälla ett mindre smslån, snabblån eller mikrolån så kan du oftast förlänga lånets löptid själv. Detta kan du vanligtvis göra genom att logga in på långivarens webbplats och där själv flytta fram fakturadatumet för ditt lån. Det finns även vissa långivare som erbjuder dessa lånetyper som kräver att du först kontaktar dom via deras kundtjänst.

Skulle du ha ett större lån som exempelvis ett bolån så går detta till i princip som när du vill förlänga ett privatlån. Du behöver först kontakta din långivare över telefon för att diskutera detta. Med ett bolån så kan man ha både en bunden eller en obunden ränta och där båda är möjliga att förlänga.

Krav för att få förlänga lån

Om du redan är kund hos en långivare så har du redan uppfyllt deras krav för att få lånet. För att en förlängning ska bli möjlig här så är det helt upp till om du har valt en långivare som kan erbjuda dig en förlängning av ditt lån eller inte.

Skulle du däremot fundera på att ta ett helt nytt lån och vill kunna ha möjligheten att förlänga ditt lån om din ekonomi absolut behöver det, ja då behöver du även här se över att långivaren erbjuder denna tjänst innan du ansöker om ditt lån.

För helt nya lån så gäller de allmänna kraven om att man har fyllt minst 18 år, vissa långivare har en minsta åldersgräns av 20 – 22 år. Du får inte ha någon skuld hos Kronofogden och du behöver vara svensk medborgare och folkbokförd i Sverige.

Vanligtvis så förekommer även ett krav på viss inkomst, inte så sällan så finns det ett krav på en taxerad årsinkomst av ca 100 000 – 120 000 kr.

Då krav och villkor kan variera stort mellan olika långivare så är det viktigt att alltid komma ihåg att jämföra långivare på förhand. Detta gäller inte minst när du vill hitta ett lån till en så låg räntekostnad som det bara är möjligt.

Vi hjälper dig hitta rätt lån