Lånat.se

Låna pengar till bostad

Hur kan jag låna pengar till bostad? Du kan ansöka om ett bostadslån online eller genom att vända dig till din vanliga fysiska bank. Om du inte skulle ha råd att själv betala kontantinsatsen på 15% så har du möjlighet att låna till denna genom ett privatlån.

Låna pengar till ditt drömboende

Att köpa en bostad är för dom flesta den största affären i livet. Det blir ofta ett första gemensamt boende med sin partner och kommer att vara det för en lång tid framåt. Era barn ska växa upp i den och ni kanske ska åldras tillsammans i den också. Det är en jätteviktig affär och det är mycket att tänka på innan man slår till. Vi ska gå igenom några punkter här under och det är speciellt viktigt om ni behöver låna pengar till bostaden.

• Vart vill vi bo, storstad eller på landet eller kanske i ett lugnt villaområde?
• Har ni barn, behöver det vara nära en skola eller fritidsaktiviteter?
• Hu stort behöver vi?
• Vill vi renovera eller ska det vara tipptopp direkt?
• Har vi pengar till insatsen?
• Är våra jobb säkra?
• Hur stor del av lönen vill vi lägga på lånet på bostaden?

Det allra viktigaste, budgeten

Bland det första som måste göras om ni ska låna pengar till bostad är att göra en budget för att se till att inkomsterna räcker till. Utan en budget som går ihop så kommer nog banken att vara tveksam, det är inte som förr i tiden när det var lätt att låna pengar till bostad. Nu krävs insats och en marginal ifall du skulle bli arbetslös. Räkna igenom ordentligt och ta hjälp av kunniga om det känns svårt.

Dom flesta långivare har mallar där du kan lägga in dina egna siffror och se om det går ihop.
Om det blir dåliga tider och du eller din eventuella partner blir arbetslös, vad händer då? Lånen ska betalas ändå även om det kan finnas möjligheter till att sänka amorteringen tillfälligt. Nu under Corona pandemin så släppte finansinspektionen på sitt krav att alla ska amortera en viss procent tills skulden kommit ner till 50%. Men slutar man amortera så minskar inte skulden utan står kvar på samma nivå. Amortera så mycket det går om ni har råd med det.

Du behöver också själv (eller med din partner) stå för 15% av boendets kostnad, genom den så kallade kontantinsatsen. Detta kan bli en rätt så stor summa att behöva betala ur egen ficka beroende på boendets totala kostnad. Det är få människor som har möjlighet att spara ihop till denna summa själva. Här kan ett fördelaktigt privatlån vara räddaren i nöden och där du/ni kan ansöka om ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen. Du hittar ett stort utbud av bra privatlån här på vår hemsida.

Låna pengar till bostad med bostaden som säkerhet

Långivaren kommer att kräva en säkerhet för lånet och det blir allra oftast med bostaden i sig som säkerhet. Då tar långivaren ut ett pantbrev i bostaden som säkerhet. Det innebär att om bostaden säljs så ska den som har första pantbrevet få betalt först och andra pantbrevet sen osv. Det kan finnas gamla pantbrev på bostaden sen ägare långt innan dig. Kolla upp det noggrant så inga gamla pantbrev finns kvar som kan dyka upp i efterhand och ställa till problem för dig. Det finns även en del kostnader kring att låna pengar till bostad, dessa är dom vanligaste:

• Lagfart, (stämpelskatt) som uppgår till 1,5% av köpeskillingen eller taxeringsvärdet
(Det som är högst) Betalas till Lantmäteriet
• Pantbrev som är ett bevis på den inteckning som långivare tar som säkerhet för lånet. Det kostar 2% av pantbrevets belopp. Betalas till lantmäteriet
• Ansökan om lagfart 825 kronor
• Avgift för pantbrev 375 kronor
• Dessa ovan uppräknade avgifter är avdragsgilla den dagen du säljer fastigheten. Spar alla kvitton på ett säkert ställe.

Låna pengar till bostad med borgensmän

Om inte du klarar långivarens krav för att få låna pengar så kan du ändå få låna om du har en eller flera borgensmän. Dessa personer går då in och tar ett solidariskt betalningsansvar för lånet. Det innebär att om inte du klarar av att betala så kommer långivaren att vända sig till borgensmannen för att få betalt. Oftast är det föräldrar eller andra nära släktingar som borgar när första bostaden ska köpas. Att flera borgensmän borgar för låntagare solidariskt innebär även att långivaren kan kräva vem som helst av dessa på skulden. Det finns även något som heter delat ansvar och då står var och en av borgensmännen för sin del av skulden.

Proprieborgen eller enkel borgen avgör hur snabbt långivaren kan kräva borgensmännen på betalning om inte låntagaren kan betala.

Proprieborgen=såsom i egen skuld vilket innebär att långivaren omedelbart kan kräva betalning av borgensmännen, medan vid enkel borgen måste först kronofogden konstatera att inte låntagaren kan betala. Det kan i sådana fall dra ut på tiden och skulden kan växa kraftigt.

Vi hjälper dig hitta rätt lån