Lånat.se

Lån utan onödiga avgifter

Vad innebär ett lån utan onödiga avgifter? Ett lån utan onödiga avgifter är ett lån där det inte tillkommer några extra administrativa avgifter. Ett par exempel på dessa avgifter är en startkostnad för att teckna lånet ihop med en löpande aviavgift eller pappersfaktura.

Så undviker du lån med extra avgifter

Det absolut bästa sättet att undvikta extra avgifter för ett lån är genom att jämföra lån på förhand. När du jämför lån här på vår hemsida så kommer du enkelt att kunna se om lånet har någon extra avgift och vilket belopp detta i sådana fall är.

För att vara på den säkra sidan så kan man också alltid dubbelkolla med långivarens kundtjänst om de tar ut någon extra avgift för lånet.

Hos många långivare så kan man undvika att en onödig pappersfaktura skickas hem till en varje månad genom att helt enkelt välja bort detta. Dina fakturor kommer då istället att synas inne på dina personliga sidor när du är inloggad på långivarens webbplats.

Kostnader för extra avgifter

Uppläggningsavgift är detsamma som en startkostnad för ett lån. Detta är en kostnad som flera lån kan ha innan man får sitt lån utbetalat till kontot. En eventuell startkostnad för ett lån varierar mellan de olika långivarna, från 100 kr och upp till 500 kr är en startkostnad som ett lån kan ha, vissa mindre och vissa även högre än så.

Här på vår hemsida så har vi istället valt att fokusera på lån utan höga startkostnader och framför allt på lån utan någon startkostnad överhuvudtaget.

När en långivare tar ut kostnader för avi- eller pappersfakturor så är det vanligt att dessa brukar ligga på ca 20 kr och upp till ca 100 kr per styck som högst. Även mindre summor blir större belopp i slutändan när de adderas på varandra så även detta är noga att se över.

Lån utan ränta

Det finns vissa få långivare som kan erbjuda sina nya kunder ett lån utan ränta under viss tid. Ett lån utan ränta är oftast räntefritt under viss kort period, oftast enbart ett par veckor och upp till någon månad. Återbetalas lånet inom denna period så betalar du heller ingen ränta.

Om du hittar en långivare som erbjuder lån utan ränta så är det precis lika viktigt här att också läsa igenom långivarens finstilta villkor för lånet. Det kan förekomma en startkostnad för lånet eller andra administrativa kostnader som kompenserar för att lånet är utan ränta.

Kan man dock hitta ett lån utan ränta som passar en så är det väl rekommenderat när det finns ett behov av att låna pengar. Ett lån kan inte bli billigare än när det är räntefritt.

Förmånliga lån med avgift

Även om ett lån har en eller flera avgifter som kan tyckas vara onödiga så kan de ändå vara så att lånet i sin helhet är förmånligare än ett lån utan avgifter. Det som blir den avgörande skillnaden här är lånets effektiva räntekostnad.

Låt oss ta ett exempel. Vi säger att du tar ett lån på 20 000 kr med en startkostnad på 500 kr och där räntekostnaden för lånet är på 12%. Din årliga räntekostnad för lånet skulle då bli:

20 000 kr X 0,12= 2400 kr per år i räntekostnad.

Skulle du däremot välja ett lån utan någon startkostnad och där lånebeloppet fortsatt är 20 000 kr men med en räntesats på 24%, ja då ser uträkningen istället ut=

20 000 kr X 0,24= 4800 kr per år i räntekostnad.

Skillnaden är dubbla kostnaden, 2400 kr mer i räntekostnad per år för lånet som har en årlig räntesats av 24%. Räknar vi sedan bort startkostnaden på 500 kr för det billigare lånet med 12% i räntesats så blir resultatet:

2400 kr (ränteskillnaden mellan lånet på 24% och lånet på 12%) – startkostnaden på 500 kr för lånet på 12%= 1900 kr. Lånet med 12% i räntesats blir 1900 kr billigare under det första året i jämförelse med det dyrare lånet på 24%. Skulle lånet ha en längre löptid än ett år så sparas 2400 kr per år då startkostnaden enbart är engångskostnad.

Det är med andra ord viktigt att du som låntagare alltid sätter dig ner med din miniräknare. Och jämför räntekostnader och andra avgifter innan du ansöker om ditt lån.

Vi hjälper dig hitta rätt lån