Lånat.se

Privatlån

Vad är ett privatlån? Ett privatlån, även kallat blancolån, är ett lån som:

  • Är avsett för privat konsumtion.
  • Du kan bli beviljad ett privatlån trots en lägre kreditvärdighet.
  • Du kan ansöka om ett privatlån online eller hos en fysisk bank.
  • Är ett lån utan säkerhet.

Det innebär ett lån utan säkerhet

När ett lån är utan säkerhet så innebär detta att banken eller långivaren inte kommer att ha något fysiskt ting som sin säkerhet för lånet. När det inte finns någon säkerhet för lånet så anser banker och långivare att de tar en större risk när de väljer att erbjuda dig ett lån. På grund av detta så har också privatlån en högre räntekostnad än lån med säkerhet.

Ett privatlån sträcker sig från lånebelopp från ca 5000 kr och upp till ca 500 000 kr, det finns även vissa långivare som kan erbjuda privatlån utan säkerhet på så mycket som upp till 600 000 kr.

I dag så finns även en väldigt stor men ändå kontrollerad lånemarknad online i Sverige, något som gör att de olika långivarna konkurrerar hårt om att få just dig som sin kund. Tack vare detta så finns det också många privatlån till acceptabla räntekostnader att kunna välja mellan, du finner de alla här hos oss.

Jämför privatlån och spara pengar

När marknaden är så pass stor så kan det också bli knepigt att veta hur man ska kunna välja ett bra privatlån. Här blir det extra viktigt att jämföra privatlån, deras effektiva räntekostnader ihop med lånens övriga finstilta villkor.

För att hjälpa dig på vägen i en djungel av privatlån så har vi också gjort det mesta av jobbet åt dig. Du jämför enkelt privatlån här på vår sida och du kan lätt och smidigt välja det privatlån som passar dig och din ekonomi allra bäst.

Om man väl har bestämt sig för att man behöver ett privatlån så är nästa steg att se över hur mycket pengar man egentligen behöver låna. Efter detta så gör du också upp din personliga budget över dina inkomster och utgifter. Att låta resultatet från sin budget visa om lånet är möjligt eller inte är också ett absolut måste.

Till slut så är det sedan dags att jämföra privatlån mellan varandra och att välja ut den långivare här på vår hemsida vars erbjudande som är bäst för dig.

Att jämföra privatlån och att välja ett privatlån med den lägsta effektiva räntekostnaden som du kan få gör också att du kan spara gott om pengar. Skillnaden kan i slutändan röra sig om många tusenlappar per år, vilket gör det än viktigare för dig att jämföra privatlån.

Vilka fördelar finns det med ett privatlån?

• Ett privatlån är enkelt och smidigt att ansöka om och du kan ansöka om ditt privatlån från hemmets trygga vrå. Du ansöker via din dator eller din mobiltelefon.

• Du får snabbt besked på din ansökan. Vid ett positivt lånebesked kan ofta en utbetalning ske till ditt vanliga bankkonto inom loppet av några timmar och ibland även än snabbare än så. Mera vanligt är att utbetalningen sker inom högst ett par bankdagar. Hur snabbt du får din utbetalning är oftast beroende på vilka du ansöker om ditt privatlån hos samt även när i veckan som du skickar in din ansökan.

• Den svenska lånemarknaden för privatlån online är stor och du har många långivare att kunna välja mellan.

• Du kan välja att ansöka om ditt privatlån utan UC. Detta innebär att du väljer en långivare som inte gör sina kreditupplysningar hos UC. Kreditupplysningen görs istället hos något annat kreditupplysningsföretag, vanligtvis hos Creditsafe eller Bisnode. Fördelen här att din kreditvärdighet behålls kontakt hos UC då varken Creditsafe eller Bisnode jämför uppgifter med UC. Dessutom så har dessa långivare vanligtvis lägre uppsatta lånekrav.

• Även om du skulle ha en lägre kreditvärdighet och där du exempelvis har en registrerad betalningsanmärkning så kan du ändå ha goda möjligheter att få din ansökan accepterad. När du jämför privatlån på vår hemsida så ser du vilka långivare som kan acceptera detta.

• Om du inte vill ansöka om ditt privatlån online så kan du också ansöka om ett lån utan säkerhet hos en fysisk bank. Det är dock bra att vara medveten om att de fysiska bankerna oftast har högt uppsatta krav och där man ytterst sällan accepterar ansökningar där en betalningsanmärkning finns registrerad. Säger en fysisk bank nej så är också risken stor att övriga tyvärr kommer att göra detsamma.

Vilka nackdelar finns det med ett privatlån?

• Då ett privatlån är utan säkerhet så blir ofta din räntekostnad högre. Vilken räntekostnad du kan få på ditt lån avgörs av långivaren eller banken efter att de först har utfört en kreditupplysning.

• Då det inte finns någon säkerhet för lånet så kan du bli beviljad ett lägre lånebelopp än vad du egentligen hade önskat.

• Ett privatlån kan för många personer vara för enkelt och smidigt att ansöka om. För många av dessa personer så kan det vara lätt att nyttja privatlånet till onödig konsumtion. Inte så sällan så kan detta även leda till att man fastnar i en negativ ekonomisk spiral som ofta kan göra att man hamnar i skuldfällan.

Så ansöker du om ditt privatlån

En ansökan om privatlån är alltid lika snabb och enkel oavsett vilken långivare du än har bestämt dig för. Du ansöker genom din dator eller din mobiltelefon genom att välja ut din långivare via vår hemsida. Du kommer sedan att få fylla i dina personuppgifter innan du till sist får bekräfta din ansökan med ditt BankID.

En ansökan om privatlån tar oftast ett par minuter att fylla i och att skicka iväg. Var noga med att se till att du har en trygg internetuppkoppling när du ska ansöka om ditt privatlån samt att du även har ditt BankID nära tillhands.

Skillnader mellan lån utan säkerhet och lån med säkerhet

Där ett privatlån utan säkerhet inte har någon fysisk pant för lånet så har istället ett lån med säkerhet just detta. Vanliga ting som en bank eller långivare kan ha som sin pant är egendom i form av ett fordon eller en fastighet.

Utöver fysisk egendom så kan ett lån med säkerhet även godkännas om låntagaren har någon typ av värdepapper eller om en eller flera borgenärer är redo att gå i god för låntagarens förmåga att kunna avbetala sitt lån.

Ett lån med säkerhet har även lägre räntekostnader och oftast så kan ett högre lånebelopp beviljas. För att ett lån med säkerhet ska kunna beviljas så krävs det att låntagaren har en mycket god kreditvärdighet medan ett privatlån utan säkerhet även kan accepteras om man som låntagare skulle ha en lägre kreditvärdighet.

Ett lån med säkerhet är också något som man ansöker om hos en fysisk bank och inte online. Detta gör också att alternativen kan bli färre att välja mellan samt att ansökningsprocessen även blir betydligt mera utdragen än vad den är om du istället ansöker om ett lån utan säkerhet online.

Du avgör själv vad du vill använda ditt privatlån till

När du som låntagare har blivit beviljad ett privatlån utan säkerhet så är det ditt att nyttja så som du önskar. Du behöver inte visa för långivaren eller banken vad du använder pengarna till och även om detta kan vara en skön frihetskänsla så är det ändå rekommenderat att använda pengarna klokt.

Då ett privatlån har ett stort spann från 5000 kr och upp till 500 000-600 00 kr så passar det bra från allt till plötsliga och oförutsedda utgifter till alla planerade större kostnader.

Detta kan innebära att ett privatlån passar lika bra för dig som akut behöver laga bilen eller gå till tandläkaren som det även gör för dig som behöver ett privatlån för att finansiera handpenningen till ett nytt boende. Renovering av boende, köp av ny bil och att lösa dyra lån hos olika långivare är andra bra exempel på användningsområden för ett större privatlån.

Vi hjälper dig hitta rätt lån