Lånat.se

Låna pengar till en båt

Vad är ett båtlån och hur funkar ett båtlån? Ett båtlån är ett privatlån som du ansöker om för att kunna köpa den båt du önskar. Ett båtlån fungerar så att du ansöker om få låna pengar till en båt online eller genom att ansöka hos en fysisk bank.

Lån till båt utan säkerhet

Med ett båtlån utan säkerhet så kommer du som låntagare inte att kunna ha din båt som pant för lånet. Det är din kreditvärdighet som sedan avgör om ditt båtlån beviljas eller inte.

Ju bättre kreditvärdighet du har desto bättre möjligheter har du inte bara att få ditt lån beviljat utan du får också bättre möjligheter att kunna få bättre villkor på ditt privatlån.

Fördelar med båtlån utan säkerhet

• Fördelen med att ansöka om att låna pengar till en båt utan säkerhet är att lånet är väldigt smidigt och enkelt att ansöka om då hela ansökningsprocessen sker online.

• När du väl har blivit beviljad ett privatlån till båt så bestämmer du själv vilket båt som det är du vill köpa.

• Du får flera långivare att kunna välja mellan då marknaden online är så pass stor. På så vis så kan du enkelt jämföra långivare och deras villkor innan du ansöker om ditt privatlån.

• Om du längre fram skulle vilja sälja din båt så behöver du inte långivarens tillstånd till detta så som hade varit fallet vid ett båtlån med säkerhet.

• Även om du skulle ha en lägre kreditvärdighet så betyder inte detta per automatik att din ansökan om ett privatlån kommer att avslås. Det finns flera långivare på marknaden som kan acceptera att du ha en lägre kreditvärdighet.

Nackdelar med båtlån utan säkerhet

Nackdelarna med ett båtlån utan säkerhet är att lånet oftast har en högre räntekostnad samt att du kan bli beviljad ett lägre lånebelopp än vad du önskar.

Det kan även verka lockande att ansöka till flera långivare online genom att ansökningsprocessen är så pass smidig och enkel samt att man kan tro att detta ökar ens chanser att få ett eller flera lån beviljade. Kom ihåg att en kreditprövning alltid tas vid en låneansökan och att flera kreditprövningar kan påverka dina chanser negativt.

Lån till båt med säkerhet

Med ett båtlån med säkerhet så är det din kommande båt så blir själva säkerheten och panten för lånet. När du vill låna pengar till en båt med säkerhet så görs detta genom någon av de vanliga storbankerna i Sverige. Om detta alternativ intresserad så börja alltid med att kontakta den bank som du är kund hos och för att inleda en diskussion om ett eventuellt båtlån.

Även här så det din kreditvärdighet som ligger till grund för om din ansökan ska kunna accepteras och även till vilka personliga lånevillkor du kan få på ditt lån.

Fördelar med båtlån med säkerhet

• Du får i regel alltid en lägre effektiv räntekostnad på ditt lån när du vill låna pengar till en båt med säkerhet.
• Du kan vanligtvis få låna ett högre lånebelopp.
• Med ett båtlån med säkerhet så behöver du köpa din båt hos en båthandlare, något som för många kan kännas extra tryggt och säkert.
• Skulle du inte kunna avbetala ditt lån av någon anledning så finns alltid båten som en säkerhet. Banken är här i sin fulla rätt att sälja båten och att låta försäljningsbeloppet gå till att helt- eller delvis finansiera det belopp som återstår på lånet.

Nackdelar med båtlån med säkerhet

Det kan vara krångligt och omständigt att ansöka om lånet. Ett eller flera personliga möten behöver vanligtvis göras hos din bank för att diskutera lånet. Du behöver ha en god kreditvärdighet för att lånet ska kunna bli aktuellt överhuvudtaget. Du behöver även finansiera minst 20% av kostnaden på båten själv via en kontantinsats.

Även om det är positivt att köpet måste ske tryggt hos en båthandlare så kan man även känna sig begränsad om man sett ut en båt som man helst vill köpa annanstans. När du vill låna pengar till en båt med säkerhet så kan du heller inte sälja din båt i framtiden utan att först konsultera din bank om detta, banken kan även säga nej till en eventuell försäljning.

Vi hjälper dig hitta rätt lån