Lånat.se

Låna pengar till handpenning

Hur gör man för att låna pengar till handpenning? Du kan låna pengar till handpenning genom ett lån på nätet eller genom ett lån hos en vanlig fysisk bank. Typen av lån till handpenning kallas för privatlån, eller blancolån, och är ett lån utan säkerhet.

Det innebär en handpenning

En handpenning är ett belopp du betalar i förskott till en säljare när du ingår ett köpeavtal.En slags garanti för att köpet skall gå igenom. Till exempel vid ett bostadsköp. Förväxla dock inte en handpenning med en kontantinsats. En kontantinsats är en del av ett lån för att få låna en viss summa pengar.

En handpenning kan man säga är både en förskottsbetalning och en deposition. Handpenningen gäller till exempel vid ett bostadsköp och när det ska skrivas under ett köpekontrakt, då ska du inom några dagar betala en handpenning som oftast är 10 % av bostadens värde. Man kan också säga att handpenningen är en del av kontantinsatsen för när handpenningen är erlagd så återstår endast 5 % i kontantinsats att betala.

Du kan också behöva erlägga en handpenning vid tecknande av olika köpeavtal gällande diverse lite dyrare kapitalvaror, oftast kontant. Till exempel vid fordonsköp köp, så kallad lös egendom. Generellt är en handpenning 10 % av köpesumman. Poängen med detta är att visa sitt seriösa intresse och säkra upp ett köp.

Om köparen drar sig ur och inte vill fullgöra köpet har säljaren en garant för ersättning till exempel för det arbete säljaren lagt ned. Dock i många fall tror sig säljaren ha rätt till hela handpenningen om köpet inte går igenom men det är inte korrekt såvida det inte är inskrivet i köpeavtalet.

Du betalar en handpenning för att visa att du är en seriös köpare och har för avsikt att binda dig till avtalet. Man kan säga att handpenningen är en säljares säkerhet.

Då kan du behöva låna pengar till handpenning

● När du ska skriva under ett köpeavtal på en ny bostad och inte fått din gamla bostad såld.
● När du ska köpa en bostad och inte har eget kapital att betala med.
● När du ingår ett köpeavtal gällande köp av kostsam lös egendom. Till exempel dyrare kapitalvaror som en bil.

Välj den typ av lån som passar dig bäst

● Blancolån. Är ett privatlån utan säkerhet och är de lån som du kan hitta här på vår hemsida. Du ansöker alltid online via din dator, mobil eller surfplatta. Du får snabb lånebesked och snabb utbetalning till kontot. Kom ihåg att jämföra blancolån här på vår sida innan du bestämmer dig, detta det kan skilja sig stort från långivare till långivare vad gäller räntekostnader och övriga villkor.

● Handpenningslån. Det är ett tillfälligt lån som kan tas vid ett bostadsköp när man inte fått sin gamla bostad såld ännu eller inte har eget kapital att lägga ut som handpenning. Löptiden är högst 6 mån och man betalar inga amorteringar men ränta under lånetiden. Brukligt är att det betalas tillbaka på tillträdesdagen eller några dagar efter det. Vanligaste lånet att låna pengar till handpenning.

● Kontantinsatslån. I regel när man köper en bostad så kan banken baka in handpenningen i kontantinsatslånet. Detta måste man se till att meddela om i god tid redan när man ansöker om ett lån.

Att tänka på när du ska låna pengar till handpenning

Se till att du jämfört olika lånetyper och kollat upp hur dina möjligheter ser ut. Har du ett eget sparat kapital som kan täcka delar av handpenningen? Man bör även se över vilka dolda avgifter som kan följa med olika lånetyper. Se alltid över den effektiva årsräntan och övriga finstilta villkor som lånet kan ha.

Ta hjälp av en låneförmedlare här hos oss, då når du många långivare med en ansökan och detta till trots tas enbart en enda kreditupplysning. Som alltid när det gäller ett lån så behöver man också vara säker på att lånet är nödvändigt och att man har en budget som klarar av en extra utgift varje månad tills dess att lånet är helt återbetalt.

Vi hjälper dig hitta rätt lån