Lånat.se

Avdragsgilla räntor

Vad betyder avdragsgilla räntor? Avdragsgill ränta är när räntekostnaden är möjlig att göra avdrag för i ditt företags bokföring. Även som privatperson så kan du få göra avdrag i din deklaration för att undvika skatt på de räntekostnader som du har haft.

Om räntor

Räntor på pengar kan ses som ett pris på pengar. Om någon lånar ut pengar som ett lån så vill denne ha betalt i form av ränta. Är det många som vill låna så blir räntan högre.

Riksbanken använder reporäntan som ett medel för att hålla inflationen kring ett mål på 2%, dvs, en prisökning i samhället på 2%.

Räntan på bostadslån har under lång tid gått stadigt neråt med lite hack i kurvan ibland. I början av 90-talet låg bostadslånen på 12–13% och byggkreditiv kunde ha upp mot 20%. Då var ju inflationen högre förstås så lönerna ökade snabbt samtidigt.

Sedan dess så har bolåneräntan gått ner år efter år och är nu nere på 1–2% bara. Hur framtiden kommer att bli får vi väl se, men man måste ta med i beräkningen att den kan gå upp i över 5% igen.

Räntans betydelse på hushållsekonomin

Att vi har avdragsgilla räntor i Sverige är bra, för annars hade vi fått skatta på den summa vi lägger på räntor. Hushållsekonomin blir starkare med avdragsgilla räntor. Räntekostnaden på stora bostadslån gör stor skillnad i hushållets budget, så att förhandla fram så låga räntor som möjligt är viktigt.

Banker och andra långivare lever till stor del på ränteinkomster så dom är rädda om sina bolånekunder, utnyttja det. Många nischade företag som lånar ut till bostäder kan hålla låga räntor, så jämför räntan ordentligt innan du binder dina bolån.

Privatlån är enkla och snabba lån som du även kan ta online via någon av alla långivare som du kan hitta här på vår hemsida och givetvis är det avdragsgilla räntor även på dom. Med låga räntor så har du utrymme att amortera mera på lånet, betala av det på kortare tid. Med privatlån så kan du köpa vad du vill utan att behöva pantsätta fastigheter och värdesaker.

För att kunna nyttja det faktum att det är avdragsgilla räntor så sparar du dina avier till deklarationen där du gör dessa avdrag. Oftast är dom redan inrapporterade till Skatteverket från långivaren.

Räntesatser

Räntenivåerna varierar på olika lån och långivare, dessutom kallas räntan för olika saker i olika sammanhang. Dom olika beteckningar som förekommer är tex, nominell ränta och effektiv ränta. Nominella räntan är den ränta långivaren tar ut av dig på beloppet, medan den effektiva räntan är med alla olika avgifter inräknade. Effektiva räntan är alltså totalkostnaden för ditt lån.
Som ett exempel på ett lån på 100 000 i 5 år med nominella räntan 5%, där det finns en total kostnad för avgifter på 325 kr. Den effektiva räntan blir då 5,85%.

Om du jämför räntor mellan olika företag, kolla att du jämför den effektiva räntan då. Annars kan kluriga avgifter ligga dolda i texterna och så blir lånet mycket dyrare än du tänkt. Det är även lag i Sverige på att effektiva räntan måste anges på lånesummor över 1500 kr.

Jämför räntor

Om du ska låna pengar, tänk på att alla räntor är avdragsgilla räntor. Ju högre ränta, desto mer kan du dra av. Men totalkostnaden blir ju givetvis lägre ju lägre räntesats du har på lånet. Via vår hemsida så kan du gratis jämföra räntor på olika lån, sedan kan du enkelt välja din långivare och skicka iväg din ansökan med några få klick. Du fyller snabbt och enkelt i dina uppgifter som lånebelopp och återbetalningstid.

Du får även snabbt svar på vad det kommer att kosta dig per månad. Ju längre löptid du väljer på lånet desto högre kommer den totala kostnaden att bli. Du har ju då förfogat över pengarna under en längre tid och totala räntebeloppet som ska betalas blir högre. Det som kan tala för att längre löptid på lånet är bättre för just dig är hur ditt ekonomiska utrymme ser ut.

Har du snävt med pengar kan en längre löptid med lägre månadsbelopp vara att föredra. Fast å andra sidan är en snabbare återbetalning bra, för att möjligheten till nya lån ökar då, samt att du kan sova bättre om nätterna. Tänk även på att jämföra den effektiva räntan och övriga villkor när du jämför olika långivare hos oss innan du bestämmer dig.

Vi hjälper dig hitta rätt lån