Lånat.se

Utöka lån

Kan man utöka lån? Ja det är möjligt att kunna utöka sitt befintliga lån. Det som avgör om du ska få utöka ditt lån är om din långivare kan godkänna detta. Beslutet fattas efter att långivaren har utfört en lagstadgad kreditupplysning.

Så går det till att utöka sitt lån

Att utöka eller att höja sitt lån som det också kallas, kan vara en bra och smidig lösning när du är i behov av nytt kapital. När du funderar på att höja ditt befintliga lån så behöver du först och främst räkna ut hur mycket pengar som du faktiskt behöver höja ditt lån med.

Här är det viktigt att inte gissa beloppet utan man behöver veta om hur mycket man behöver höja lånet med, allra helst ner till minsta kronan. En av anledningarna till detta är att en ny kreditupplysning tas för varje höjning av ditt lån som du önskar göra.

För varje kreditupplysning som görs så påverkar detta även din kreditvärdighet negativt och kan även försvåra ens möjligheter att få en höjning av lånet (eller ett helt nytt lån) beviljat.

I samband med att du räknar ut hur mycket du vill höja ditt lån med så behöver du även göra upp en ny budget. Din budget över hushållets inkomster och utgifter behöver också visa dig att du faktiskt har råd med en höjning av lånet.

När du sedan är på det klara med hur mycket pengar du behöver låna samt att din budget klarar en höjning av lånet så är det även dags att kontakta din långivare. Även om du kan ansöka om en höjning via din långivares hemsida så är det oftast bäst att ha en inledande kontakt med långivarens kundtjänst över telefon.

Då kan en höjning av lån passa bra

Det finns mängder av situationer, planerade som oplanerade, som kan göra att man behöver höja sitt lån. Detta är också en totalt individuell fråga där den enes situation sällan är den andres lik. Några bra exempel på när en höjning av ett lån kan passar bra kan dock vara:

• När du ska renovera ditt boende och vid köp av möbler eller vitvaror till boendet.
• För att kunna finansiera handpenningen när du ska köpa ett helt nytt boende.
• När du ska köpa ny eller begagnad bil, mc eller båt.
• När du behöver samla dyra lån och krediter som du kan tänkas ha hos andra långivare.
• För plötsliga och oförutsedda utgifter som när exempelvis bilen, tvättmaskinen eller glasögonen går sönder. Vid vatten, mögel eller andra typer av skador på ditt boende.

Kom även ihåg att dessa bara är några få exempel på när ett höjning av ett befintligt lån kan passa bra. Oavsett vad du än är i behov av ett nytt kapital till, se alltid till att lånet är absolut nödvändigt och att det är den bästa lösningen på din situation. Utöka aldrig ditt lån för att använda lånet till onödig konsumtion.

Krav och villkor för att kunna utöka lån

Krav och villkor för att kunna få möjlighet att höja sitt befintliga lån varierar från långivare till långivare. Ett vanligt krav är ofta att mellan 6-12 månader först behöver passera sedan man först tog lånet innan en ytterligare höjning kan tänkas att bli aktuell.

Då du redan har ett aktuellt lån hos långivaren så kommer du att ha goda förutsättningar att kunna få höja ditt lån om du har skött dina inbetalningar i tid. Även om det är frågan om en höjning av ett befintligt lån så kommer också en ny kreditupplysning att tas, så som vi redan har varit inne på.

Därför är det också av vikt att man bibehåller och till om med försöker att förbättra sin kreditvärdighet tills det är dags om att verkligen ansöka om en höjning av lånet. För att förbättra sin kreditvärdigt så gäller:

• Försök att förbättra din taxerade årsinkomst.

• Samla lån och krediter hos en enda långivare.

• Försöka att inleda ett månadssparande.

• Dra inte på dig flera kreditupplysningar om det absolut inte är nödvändigt.

• Sköt dina betalningar i tid, och vad du än gör, dra inte på dig några betalningsanmärkningar eller skuld hos Kronofogden.

Vi hjälper dig hitta rätt lån