Lånat.se
Hur funkar lån?/h1>
Hur funkar ett lån? Ett lån kan du ansöka om online eller hos en fysisk bank. Långivaren som beviljat dig ett lån tar sedan ut en avgift, en ränta, för att låna ut pengar till dig. Ditt lån avbetalas sedan månadsvis tills dess att lånet är helt återbetalat.
Så funkar det att låna pengar online
Att låna pengar online är snabbt, smidigt och väldigt enkelt. Du väljer själv om du föredrar att ansöka om ditt lån från din dator, mobil eller surfplatta. Efter att man har jämfört räntekostnader och lån så klickar man sig in på den långivare som man har valt ut här på vår hemsida.
Du får sedan fylla i de uppgifter som långivaren önskar få svar på för att de ska kunna behandla din ansökan. Efter detta är gjort så får du till sist signera din ansökan med ditt BankID och efter det så är din ansökan inskickad och klar. Ditt lånebesked får du oftast på en gång, antingen så kommer detta direkt till din enhet som du ansökte om lånet ifrån eller skickad som E-post till den E-postadress som du fick uppge i din ansökan.
En låneutbetalning sker till det konto som du angivit att du ville ha pengarna till. En låneutbetalning sker från allt inom 15 minuter och upp till inom ett par bankdagar som allra längst. Många långivare gör utbetalningar inom ett par timmar från dess att du fått din ansökan godkänd. Ett lån online avbetalas månadsvis med tillhörande amortering och ränta tills dess att det är helt återbetalat.
Som vid alla ansökningar om lån, online eller hos en fysisk bank, så görs alltid en kreditupplysning när man ansöker om ett lån. En kreditupplysning är lagstadgad enligt kreditupplysningslagen (KuL).
Så funkar lån hos en fysisk bank
Det allra vanligaste om man vill finansiera ett större köp är att vända sig till den bank man är kund i. På bankens hemsida redovisas de olika räntesatser banken erbjuder på sina lån.
Räntan är dock till viss del förhandlingsbar beroende på hur bra kund du är till banken men beror till stor det också på din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet bestäms som alltid efter att banken har gjort en kreditupplysning.
Det är inte helt ovanligt att banken är beredd att erbjuda dig några tiondelar lägre ränta om du också förbinder dig att sätta upp ett månads och pensionssparande via banken. Ett sätt att försöka få bra ränta är att ”shoppa” runt hos flera olika banker och se vad de kan erbjuda dig som kund.
För att få bästa möjliga villkor får man då vara beredd att eventuellt byta bank men det kan det ju vara värt om man till exempel ska ta ett relativt stort banklån för att finansiera ett bostadsköp. Ett banklån avbetalas månadsvis med tillhörande amortering och ränta tills dess att det är helt återbetalat.
Så funkar lån utan UC
Det är möjligt att kunna ansöka om ett lån utan att kreditupplysningen görs hos Upplysningscentralen (UC). För att det ska kunna vara möjligt så behöver man också vända sig till en långivare på nätet.
Det är tyvärr alltså inte möjligt att kunna vända sig någon av de vanliga storbankerna med förhoppning om att dessa ska behandla din ansökan utan att UC används.
När en långivare inte gör sin kreditupplysning hos UC så används vanligtvis något av de andra två stora kreditupplysningsföretagen i branschen, Creditsafe eller Bisnode.
En låneansökan utan UC funkar på så vis att du först väljer ut en långivare på vår hemsida som inte använder UC. Se även till att du uppfyller långivarens krav samt se över så att du själv accepterar de villkor som du blir erbjuden. Sedan ansöker du om lånet precis som vanligt via din dator, mobil eller surfplatta.
Viktigt att tänka på innan man ansöker om ett lån
När man vill låna pengar så är det viktigt att man först jämför de olika lånevillkoren som de olika långivarna har. Det kan skilja stora summor pengar i olika uppläggningsavgifter, räntor och krav på amorteringar.
En hundralapp hit eller dit i månaden blir i slutändan en större summa om man tar ett lån på längre tid. Man bör också ha i åtanke att varje lån man ansöker om och får beviljat, även påverkar ens kreditvärdighet.
Har man för många olika smålån kan det påverka ens framtida förmåga att få ta lån då man kan anses ha för hög total låneskuld i förhållande till sin inkomst.
Gör därför alltid upp en budget över hushållets inkomster och utgifter. Se över om det är möjligt att ansöka om ett lån och vad du har råd att betala.